Konsten att försörja sig på sitt intresse

Jag läste idag en artikel på drivaeget.se om 29 superheta trender att haka på just nu om man vill starta eget. Den här typen av artiklar dyker upp lite då och då och se till att läsa dem! Åtminstone om du är intresserad av att bli din egen och börja tjäna pengar på något som du faktiskt älskar att göra. 

Grejen är att väldigt många av oss har inte brist på idéer. Vi vet precis vad det är vi drömmer om att göra men ger upp när det kommer till att generera idéer kring hur man faktiskt kan tjäna pengar på att göra det där man verkligen längtar efter. En av de sakerna jag tar väldigt stor hänsyn till när jag coachar andra är just att se till vilka behov som finns just nu. Att läsa tidningen och hänga med i vilka trender som råder just nu ger en ofta många uppslag till var man själv skulle kunna komma in i bilden. Faktum är att det är viktigare att göra rätt saker, än att göra saker rätt. Och rätt saker handlar om att göra något som det finns ett behov av. Ett utdrag ur listan från Driva Egets artikel om trender just nu ser ut som följer:

1.  Haka på delningsekonomin
Fyra av fem svenskar kan i framtiden tänka sig att dela varor och tjänster med varandra. Flera företag har hittat smarta affärsidéer i trenden: Blocket, Tradera, Etsy och Airbnb.

2. Vi äter medvetet – Närodlat och etiskt
Intresset för lokalt producerat har exploderat.

3. Vi skämmer bort våra husdjur
Vart tredje hushåll har husdjur, och vi lägger allt mer pengar på dem.

Det intressanta är vad vi kan lära oss av det här? Jo, att det finns mängder av möjligheter i nya behov! Istället för att se det som ett problem att människor hellre delar än köper nytt så ska man se det som en möjlighet. Fler är ju benägna att hyra och att fler och fler visar omtanke om miljön är båda trender som kan skapa nya affärsmöjligheter. Det är inte bara företag som Airbnb som tagit vara på människors nya intresse av att dela, utan det finns oändligt med roliga idéer där människor hyr ut både kläder, verktyg och färdmedel. Stockholm Makerspace  är ett utmärkt exempel på detta! Läs mer om dem här.

Ett annat exempel på hur man tagit till vara på en trend är inom fast food som nu utmanas av fast casual. Intresset för att fortfarande kunna handla mat i farten tillsammans med trenden att äta mer medvetet gör att food trucks poppar upp överallt med nya spännande maträtter lagat av människor med ett brinnande intresse för matkonsten. De parkerar där folk rör sig mest runt lunch och är verkligen ett bra exempel på en business som tar tillfället i akt. De ser ett behov – och ger svar på tal! Så – kolla in trendlistan och fundera på hur du med ditt intresse skulle kunna komma in i bilden. Bli vad Valerie Young kallar en opportunity analyst! Hur var det där ordspråket nu igen… Jo. "All problems are opportunities in disguise."

Det finns mängder av övningar att göra för den intresserade för att generera idéer! En kul övning som jag gjorde under David Hieatts workshop i London för några veckor sedan var att skriva upp en känsla, en trend och en produkt. T ex:

Känsla: svartsjuka

Trend: Vi skämmer bort våra husdjur allt mer

Produkt: Klädesplagg

Kom på 2 affärsidéer kring detta om du kan! Och fortsätt sen. Det här är bästa övningen man kan göra för att få igång entreprenören i dig.

Hoppas nu du får en bra helg!