Sluta jämföra med alla andra!

Vaknar stolt och lycklig över ett mail jag fick sent igår kväll. Och jag blir inte mindre glad när jag går in på Wandering Living och ser att jag haft besök från hela världen under natten. I listan ser jag förutom USA nu länder som Japan, Nya Zeeland, Canada, Australien, Senegal, Nederländerna, Zambia, Israel, och listan fortsätter sådär. Det är människor som alla följer Valerie Young, min stora förebild, idol och numera beundrare(!). Kvinnan som är anledningen till att jag är där jag är idag, som lärde mig konsten i att sätta livet före jobbet och som nu gör det möjligt för mig att lära fler hur man kan försörja sig på att göra sådant man älskar – utan ett vanligt jobb.

 Valerie Young, grundare till Changingcourse.com och metoden  "Life first, work second approach to career planning".

 Valerie Young, grundare till Changingcourse.com och metoden  "Life first, work second approach to career planning".

Mailet jag fick igår var ett nyhetsbrev som går ut till över 20 000 medlemmar, där Valerie använde min historia för att berätta att det verkligen är möjligt att förändra sitt liv på bara några månader, om man bara vet hur man ska göra. Valerie är anledningen till att jag idag kan kombinera både stads- och lantliv, att jag kan välja hur mycket jag vill jobba, när och med vem. Hon är anledningen till att jag vågade se på mina intressen som mer än intressen, och börja ta betalt för sådant jag kan, även om jag inte har en magisterutbildning i allt.

Jag har precis som många andra i många år stirrat mig blind på hur jag kan stärka mitt CV, vad som är nästa strategiska drag för att klättra på karriärstegen och hur jag måste tänka för att vara med och slåss om de bästa jobben inom en ansträngd arbetsmarknad. Men vad jag inte har sett är att jag haft vinstlotten i fickan hela tiden. Tätt intill mot kroppen, lite smått skavande, alltid närvarande i mina tankar, men som man aldrig kommer ihåg att skrapa för att det kommer annat i vägen.

Att det ska vara så svårt att se det som finns runt omkring en. Valerie är anledningen till att jag började se alla mina kunskaper, erfarenheter och talanger som värdefulla tillgångar. 

Vi går alla omkring med unika tillgångar, om vi bara öppnar upp ögonen för att se dem som just det. I så många år som jag gick omkring och skämdes över att jag bytte jobb så ofta, att jag bytte boende lika ofta som andra bytte kalsonger, och att jag knarkade människor, som min bror så fint uttryckte det. Han försökte väl säga att han inte kände någon som träffade så många nya vänner som jag, och han såg det som en drog. Precis som han och många andra såg på mitt behov av att byta jobb och boende så ofta. Vilket gjorde att jag skämdes. För inga andra gjorde ju så.

 

"Livet är den största skolan och ingen har exakt samma kunskap eller erfarenheter som du. Kan du lära dig att använda dessa på rätt sätt så kan du också börja ta betalt för det och på så sätt sätta dina egna regler för hur du vill jobba och framförallt leva."

 

Men jag har allt mer börjat se andra människor som är som mig, och som kämpar på olika sätt för att få ihop olika intressen och för att täcka in olika sidor av sig själva. Och viktigast av allt så har jag slutat att skämmas för den jag är och istället börjat se hur jag kan dra nytta av mina udda sidor. Istället för att se min ombytlighet på arbetsmarknaden som något negativt så ser jag idag en otrolig styrka i att jag har skaffat mig en bredd, som få har i min ålder. Och mitt intresse för att flytta handlade om att jag älskade nya projekt, att få inreda och skapa ett vackert hem. Nu har jag gjort det till en del av mitt jobb. Jag köper en mindre attraktiv lägenhet, lyfter fram dess bästa sidor, njuter av dess nya ombonade jag ett tag och säljer sedan den vidare med god förtjänst till någon som är bättre på att förvalta den än vad jag är. Jag tjänar pengar på att göra något jag är duktig på. Och mitt intresse för människor får jag utlopp för som coach. Jag får fördjupa mig ordentligt i andras drömmar och tankar och ge av den energi som jag föddes med.

Genom att sluta jämföra mig med alla andra så börjar jag istället se mig själv. Och det är det jag genom min coachning försöker få fler att göra. Livet är den största skolan och ingen har exakt samma kunskap eller erfarenheter som du. Kan du lära dig att använda dessa på rätt sätt så kan du också börja ta betalt för det och på så sätt sätta dina egna regler för hur du vill jobba och framförallt leva.

Ta gärna del av nyhetsbrevet som jag fick av Valerie igår! Du kan läsa det här. Ett bevis på att hennes metod fungerar. En metod som jag själv använt för att komma dit jag är idag, och som jag nu använder för att fler ska våga ta ett första steg att förändra inställningen till livet och jobbet. Det finns inte bara ett sätt att göra det på. Med lite fantasi så kan du skapa ditt eget jobb av nästan vad som helst. Så att du kan jobba varifrån du vill, när du vill och hur mycket du vill. Hela grejen är att du själv faktiskt kan bestämma! Varför lärde ingen oss det tidigare?

Ha en underbar söndag! Jag tänker ta en lång härlig promenad i vårvädret med Valle, vallhunden som är rädd för korna han ska valla och mer får duga som mys-sällskap. Men det gör han dock riktigt bra!