Hur du tar dig igenom hinderbanan

Den här rabatten var helt täckt av ogräs för ett par dagar sedan. Nu står där två Therese Bugnet och en Gråsten; två fantastiska rosor som kommer att klä in den nötta fasaden på ett vackert sätt till sommaren!

Den här rabatten var helt täckt av ogräs för ett par dagar sedan. Nu står där två Therese Bugnet och en Gråsten; två fantastiska rosor som kommer att klä in den nötta fasaden på ett vackert sätt till sommaren!

Jag har nu spenderat hela helgen i trädgården och är helt såld på mitt nya intresse! Jag har lånat varenda bok jag kunde hitta på biblioteket (ja, jag tycker bättre om att bläddra i en nött bok än att sitta framför en skärm, och så är det gratis!) om att planera sin trädgård och jag har äntligen investerat i bra redskap.

Det är så konstigt att man vid 32 års ålder kan hitta ett helt nytt intresse, inom ett område som egentligen alltid funnits väldigt nära till hands. Mina föräldrar har t ex alltid hållit på mycket i trädgården, men jag har aldrig varit intresserad. Men när jag nu har ett eget hus att pyssla med så blir det en annan sak. Även om vi bara hyr det. Jag börjar känna att det här är ett hus vi kan få riktigt fint och jag känner inte längre någon hets att bygga nytt – även om vi både har marken och ritningarna klara. Jag sa idag till Oskar att vi kanske borde avvakta lite eftersom vi bor så billigt här, och istället ta det lugnt med nya huset och bygga det själva lite i taget. Vi skulle spara mycket pengar på det och jag skulle känna ännu större frihet att kunna leva så som vi gör nu – med mycket tid för det vi vill göra (som t ex vår nya trädgård!) och färre måsten. Mindre omkostnader innebär såklart mindre krav på att arbeta lika mycket. Mer fritid helt enkelt. Och det är så jag har förstått att jag vill ha det. Och jag har äntligen insett att det är möjligt.

Precis som jag de senaste månaderna har kunnat dra ner tempot och helt blivit min egen, där jag arbetar utifrån mina egna villkor – så skulle du också kunna göra det. Tänk att kunna gå upp när du vill, arbeta vilka dagar i veckan som helst och själv avgöra när du är nöjd för dagen. Och framförallt – tänk att faktiskt längta efter att väckarklockan ska ringa så att du får gå upp och fortsätta med det du påbörjade dagen innan!

"I ena stunden känner man en otrolig energi. Äntligen har man en idé om hur man ska få göra mer av det där man verkligen älskar. Men i nästa stund så blir man handlingsförlamad, för man vet inte vart man ska börja."

Om du läste mitt förra inlägg "3 jobbidéer utifrån ekonoms spretiga intressen" så vet du att mycket handlar om att komma bort från invanda tankegångar. Det finns inte bara ett sätt att försörja sig på, utan du kan klara dig alldeles utmärkt utan ett vanligt jobb. Om du bara lär dig att se vad du har som du kan tjäna pengar på. Och du behöver inte bestämma dig för en sak. Hela grejen är att du kan ha flera olika inkomstkällor och nyttja flera av dina egenskaper, intressen, tillgångar och/eller erfarenheter och ta betalt för att använda dem.

Nästa steg handlar om att komma över hindren du byggt upp, som allt för ofta gör att man inte ens hinner börja innan man avrundar sina planer.

Ett vanligt scenario är att man i ena stunden känner en otrolig energi. Äntligen har man en idé om hur man ska få göra mer av det där man verkligen älskar. Man ser framför sig hur allt kommer att stämma. Men i nästa stund så blir man handlingsförlamad, för man vet inte vart man ska börja. Det som precis kändes som en självklarhet har blivit ett stort hot. Det känns som om man måste bevisa något som man inte riktigt tror på själv och det lättaste sättet att gå vidare är att ge upp. Innan man ens börjat. Och plötsligt känns det som att man vunnit på lotto när man beslutar sig för att bara stanna på sitt vanliga jobb och slippa dra igång hela det där stora projektet. Puh.

Men hur gör man då om man gång på gång återkommer till den där idén, kanske mår sämre och sämre på jobbet man befinner sig på och verkligen bara MÅSTE göra något åt sin situation? När man inser att man faktiskt inte kan blunda längre för att man faktiskt vill någon helt annat. Oavsett vad andra säger eller hur bra jobb man än har.

Man tar ett steg i taget. Och för att kunna göra det måste man först göra det tydligt för sig själv vad målet är och dela upp det i delmål. Metoden jag arbetar med grundar sig på Valerie Youngs "Life first work second approcah to career planning" och jag är ensam i Sverige med att arbeta med metoden. Jag vet inte hur många gånger jag haft idéer om vad jag skulle kunna göra, men innan jag har kommit någonstans så har jag gett upp. Därför att det känns för övermäktigt. Problemet? Att man gör det för stort. Knepet, menar Valerie, är att dela upp det i små genomförbara steg.

Säg att du, precis som jag, har fått ett stort intresse för trädgård och allt som har med det att göra och att du t ex plötsligt skulle vilja ha en egen handelsträdgård. Var är störst risk att du skulle fastna på vägen? Jag är helt övertygad om att du när du vaknar upp ur dina dagdrömmar skulle säga till dig själv att ”Hur kan jag bara tänka tanken? Jag har ju ingen erfarenhet av trädgårdsarbete och kan inte någonting om att driva ett eget företag.” Det är antagligen helt korrekta iakttagelser, men den kritiska punkten mellan att våga göra något av sin dröm och inte handlar om hur man agerar på de tankarna. För att komma vidare och undvika att tänka att ”inte kan väl jag” är att som ett första steg skriva ner alla de hinder man ser framför sig för att kunna komma vidare. I det här fallet skulle början på listan kunna se ut så här:

  • Jag kan inte mycket om trädgårdsarbete
  • Jag vet inte hur jag skulle driva ett eget företag inom det
  • Jag vet inget om marknaden eller om någon skulle vara intresserad av det jag vill sälja

För att komma vidare behöver du skriva ner vad du behöver göra för att komma över dessa hinder. För det är vad de är. Om du inte gör något åt frågetecknen så kommer de att sätta stopp för hela den kreativa process du har inom dig där du antagligen redan ser handelsträdgården framför dig, vad du vill sälja, hur du vill ge service till dina kunder, var det skulle ligga och hur det skulle ge dig mer av det liv du alltid drömt om att leva. Så varför ska något hindra dig? Det du skulle behöva göra är att bryta ner hindren i mindre steg. Hur kan du lära dig mer om trädgårdsarbete? Var kan man lära sig mer om att driva ett företag? Hur får du reda på vem som vill ha det du vill sälja? Och så vidare. Skriv ner alla frågetecken du har och följ upp dem genom att skriva ner vad du behöver göra för att övervinna hindren. I det här fallet skulle början på listan t ex kunna se ut så här:

  • Ta reda på vilka kurser som finns inom trädgård/landskapsplanering
  • Kolla upp alternativ till vanliga utbildningar. Finns det t ex lärlingsplatser?
  • Vilka ger rådgivning för nyföretagare på orten där du bor? Vad kan de hjälpa dig med?
  • Finns det någon handelsträdgård, plantskola eller liknande på orten? Om ja, se inte det som att du inte behövs! Tvärtom så finns det antagligen redan en marknad. Det du behöver göra är istället att se hur du skulle särskilja dig från de som redan finns. Ta reda på vad kunden eventuellt saknar som du skulle kunna erbjuda genom att göra en marknadsundersökning. Du kan bl. a få bidrag från Almi för att genomföra detta. Skriv upp detta också på din lista – dvs. kolla upp olika sätt att få stöd längs med vägen när du startar eget!

Sedan är det bara till att fortsätta fylla på listan med allt som kan hjälpa dig komma över hindren och komma ut på andra sidan med svar på dina frågor. När du är trygg så är chansen större att du vågar fortsätta. Därför att du, precis som jag, kommer att inse att det svåraste är att våga och tro på sig själv och sin egen röst. När du väl börjar acceptera vad du själv vill, och du vet hur du ska komma dit, då finns det faktiskt inget mer än fantasin som begränsar dig. Nu tänker du säkert ”Jo, pengar. Hur ska jag klara mig.” Även det är ett hinder som du ska skriva ner på din lista. Men precis som alla de andra punkterna så finns det vägar att komma förbi det också. Jag kommer att skriva mer om detta. Allt handlar om hur man prioriterar. Det är inte mer magiskt än så! Vill du också bli coachad och få mer tips hur du kommer vidare med en idé du redan har, eller rent av inte kan sätta ord på vad det är du vill göra - läs mer här. För när du väl identifierat målen och hindren så är det dags att börja ta små steg varje dag. Och det är inte alltid lätt att se vilka de stegen är.

Nu ska jag ut i jorden igen. Det tar upp alla mina tankar nu. Och det bästa är att jag kan tillåta det! För jag bestämmer helt själv över min tid. Hoppas att du också snart kan göra det!

 Det här lilla rucklet ska bli en liten pärla :)

Första fröerna med sommarblommor ska äntligen få sin plats!!

Första fröerna med sommarblommor ska äntligen få sin plats!!

Amandine, Marine, Cherie och Asparges sätts i jorden för riktiga gourmet-måltider!

Amandine, Marine, Cherie och Asparges sätts i jorden för riktiga gourmet-måltider!