3 jobbidéer utifrån ekonoms spretiga intressen

Samma dag som jag bestämde mig för att göra något åt min egen jobbsituation så bestämde jag mig också för att försöka hjälpa andra som känt likadant som jag. Människor som har en massa idéer om vad de vill, men inte tror på sig själva eller idéerna tillräckligt mycket för att göra något åt det, utan stannar där de är. Fast att de egentligen längtar efter något annat.

"Om man bara kan lära sig att se hur man kan kombinera saker och vet vad man själv behöver för att må bra – så är det bara fantasin som sätter gränserna!"

Igår coachade jag en fransyska, som sedan flera år bor i USA. Jag har sällan skådat en så brokig skara av utbildningar och intressen och vid en första anblick kändes det svårt att kunna ge henne några idéer på hur hon skulle kunna lägga om sitt liv och göra mer av det hon älskar, och fortfarande tjäna bra pengar. Med en MBA i grunden och ett par års studier i psykologi har hon dessutom lagt sig till med utbildningar inom coachning och inredning. Intressena hon spaltade upp var lika spretiga. Jag fick veta att hon aktiverade sig med allt från att handla på börsen till att studera mode, dans, dokumentärfilm och retorik. Mycket talade för att hon lagt många, många timmar hos olika coacher för att lära sig om hur man kan använda kroppsspråket och sin röst för att göra sig bättre på scen och leverera ett budskap tydligt. Trots att min första kontakt med henne endast var via ett mail, så kunde jag genast läsa mellan raderna att detta var något hon kände passionerat för – att stå på scen och tala inför andra. Och hon nämnde att hon alltid fått mycket komplimanger som ledare och i att utbilda andra. Drömlivet innehöll dessutom en hel del tankar om Afrika. Så var börjar man? För det är nog ofta redan här man kan fastna när man kommer till sig själv. Man vet att man inte riktigt trivs med det man gör, och att man har många andra intressen som man hellre skulle vilja lägga sin energi på. Men hur vet man vad man ska satsa på? Och vad kan man tjäna tillräckligt med pengar på för att våga lämna sitt vanliga jobb? Där ger många upp. Man vet inte var man ska börja. Och livet går alldeles för fort för att man ska hinna sitta ner och tänka efter ordentligt.

En av mina förebilder är Barbara Sher, som talar om människor med många olika intressen och förmågor som "scanners". De varken vill eller kan välja väg, utan vill göra lite av varje. Jag känner verkligen igen mig i detta och många med mig! Så även Fransyskan. Detta är mina bästa råd till alla er som känner igen er i detta och konkreta förslag på hur just Fransyskan skulle kunna göra verklighet av detta, baserat på hennes drömmar:

We cannot become what we want to be by remaining what we are

Lektion 1: Du behöver inte bestämma dig!

Man behöver inte bestämma sig för en sak! Ofta kan man behöva flera olika inkomstkällor. Och flera intressen kan dessutom ofta komplettera varandra! Fransyskan visade sig kunna använda de flesta av sina intressen och tillgångar för att ha flera olika alternativa inkomstkällor. Några av mina förslag till henne var:

1. Retorikexpert för företagsledare
Konsultera företagsledare i hur de kan tala, klä sig och föra sig för att vinna en förhandling/få ut sitt budskap/få med sig sina anställda etc. Här skulle hon få utlopp för både sin kunskap om företagsvärlden som hon arbetar inom nu, samtidigt som hon nyttjar det hon är bra på; konsten att tala och föra sig, hennes intresse av att leda andra och dessutom kommer även mode in i bilden. Att man även ger viktiga signaler i hur man klär sig. Och allt handlar mycket om psykologi, vilket även det är något hon kan och är intresserad av att jobba med.

2. ”Cultural competence trainer”
Med värdefull erfarenhet av att känna två olika kulturer skulle hon kunna vända sig till både amerikanska och franska företag för att hjälpa dem i förhandlingar över kulturgränserna. Inte nog med att hon skulle få använda sig av sin bakgrund, utan återigen skulle hon få arbeta med retorik, att leda och tala inför andra. Hon skulle dessutom kunna göra videobloggar där hon kunde få agera och arbeta med olika scenarion kring vad som händer om vi INTE förstår varandra över gränserna. Humorn skulle få komma in och hon skulle få utlopp för ytterligare ett av sina intressen. Videobloggen skulle dessutom bli en effektiv marknadsföringskanal. Dessutom kan hon bo delvis i USA och delvis i Frankrike – något hon drömmer om att kunna göra.

Och hur tar man vara på hennes längtan efter Afrika då? Och hennes dröm om att hjälpa andra att stärka sig själva?

3. Coach i självboosting med återkommande retreats i Afrika
Hon skulle kunna ta upp sin roll som coach och anordna retreats i Afrika för människor som vill arbeta med att stärka sitt självförtroende. Ännu en gång kan övningar i hur man använder sin röst och sitt kroppsspråk vara till hjälp. Hon skulle dessutom kunna samarbeta med någon som anordnar safari så att resan får dubbelt värde för den som deltar. Dessutom, varför inte studera djurens kroppsspråk och använda dem som exempel när man talar om vikten i att agera på ett visst sätt för att få det man vill? När man ser hur lejonet rör sig när det närmar sig sitt byte, eller hur fåglar burrar upp sig för att attrahera sin partner – vad kan vi då lära av det? Eller, varför inte kombinera retreatet med afrikansk dans, med tanke på hennes intresse för det?

Resten av året, när hon inte vill vara i Afrika utan snarare njuta av sitt liv i New York, kan hon ta emot enskilda eller grupper där. Och återigen använda idén ”Hur man talar, klär sig och för sig för att..."

- attrahera en partner (vända sig speciellt till singlar?)
- skapa förtroende hos sina tonårsbarn (vända sig speciellt till föräldrar?)
- få till en affär (vända sig till företag?)

Beroende på vilken grupp hon är intresserad av att arbeta mot, så kan hon göra det!

Om man bara kan lära sig att se hur man kan kombinera saker och vet vad man själv behöver för att må bra – så är det bara fantasin som sätter gränserna! Ofta kan man göra så mycket mer av en utbildning eller ett intresse än vad man först tror.

Och när det gäller fransyskan och hennes andra intressen, så som att analysera börsen och göra voice overs och inhopp i reklamfilmer, så kan hon göra det för att dels tjäna lite extra pengar, och dels för att få stimulans av andra saker hon gillar.

Så, om hon nu gillar en av de här idéerna och känner att hon vill satsa på det – hur gör man då? Fortsätt läsa bloggen där jag kommer skriva om hur man kommer vidare med sin idé. Tills dess - fundera på vilka intressen och kunskaper/erfarenheter du skulle vilja kunna kombinera. Ha nu en skön dag!