Det tar tid att lägga pussel

Denna sommar verkar inte bli något undantag från tidigare somrar. Denna sommar har precis som tidigare kommit att ta en mycket större roll än den som semester och lugn och ro. För när jag väl bestämmer mig för att koppla av, det är då en annan del av mig kopplar på. Det är när jag tillåter mig själv att koppla av som de naturliga behoven kommer upp till ytan.

På något underligt sätt så har denna sommar fungerat som en katalysator för alla de idéer och tankar som jag samlat på mig under ett år tillbaka.  Sådant som jag inte riktigt kunnat greppa om tidigare har plötsligt kommit upp till ytan och jag kan äntligen se vad jag vill och behöver göra med det. Det känns som om jag har en hel låda med strandfynd som jag ska sortera upp i fina höga och placera ut där de lämpar sig bäst. Och det har jag alltid tyckt är det roligaste jobbet. Att ge något med potential de bästa förutsättningarna det förtjänar. Om det så rör sig om en begåvad människa, en vacker möbel eller en bra idé.

Den här sommaren är det en idé som fått all min uppmärksamhet. Och den kommer med all sannolikhet få mycket av min uppmärksamhet även resten av året. Chanserna att jag lyckas är 50/50. Det säger i alla fall statistiken... Men någonting har hänt sedan jag lämnade rollen som anställd för att anta rollen som entreprenör. Jag tänker inte längre OM. Jag tänker bara i termer av HUR. När man väl har bestämt sig så har man verkligen redan vunnit hälften. Man har börjat tro på sig själv, och det är en av de största utmaningar som finns. Men när man väl är där – då undrar man verkligen vad det var som gjorde att det skulle ta så lång tid.

Någonstans här sa den sista pusselbiten bara "klick"!

Någonstans här sa den sista pusselbiten bara "klick"!

Jag är övertygad om att det hänt saker med dig också under sommaren. Skriv ner alla idéer du har och ta väl vara på dem. Det som verkar självklart och tydligt för dig nu behöver inte kännas lika självklart om några veckor. Man glömmer. Både idéerna och vad som var så bra med dem. Men det finns en anledning till att de kommer när du kopplar av och inte är nergrävd i massa måsten. Anledningen är att de här idéerna kommer av passion, lust och längtan. Och för att du har tid och är utan en lång måste-lista. Det är sådant du vågar, har tid och möjlighet att tänka när du inte har ”det riktiga livet” att ta hänsyn till. Men de där idéerna kan bli ditt riktiga liv. Om du inte är redo nu så spara det, ta fram det då och då och försök påminna dig om vad det var som gjorde att du trodde på det. Även om det tar dig flera år att övertyga dig själv (och andra) om att du tänkte det där av en anledning så är det värt det.

Sluta inte lägga pusslet bara för att du inte ser allt tydligt från början. Och vad du än gör, försök inte få bitar att passa där de inte är tänkta. 

För mig gick det inte över en dag. Det jag gör idag började som små ledtrådar när jag var 19 år. Under åren som har gått har jag samlat på mig små pusselbitar som alla har lett mig hit. Och en vacker dag händer det bara, att allt faller på plats. Så sluta inte lägga pusslet bara för att du inte ser allt tydligt från början. Och vad du än gör, försök inte få bitar att passa där de inte är tänkta. Resultatet blir aldrig lika bra om man försöker forma om något för att passa det som inte är menat... Allt har sin plats och om du bara lägger det åt sidan lite så kommer allt att klarna. När du ger dig själv tid. Och en riktig chans.