Vem bestämmer vad som är ett riktigt jobb?

För ungefär ett år sedan satt jag ner i ett förtroligt samtal med min far. Jag försökte ivrigt förklara hur jag faktiskt skulle kunna tjäna pengar på att göra i ordning lägenheter, hyra ut dem när jag själv vill bo på landet och sedan sälja dem efter en tid. Och jag skulle kunna göra inredningsuppdrag vid sidan om så att jag alltid hade ett roligt projekt att arbeta med. Jag berättade uppspelt om hur jag insett att jag kanske aldrig mer skulle behöva ha ett vanligt jobb, utan kunna jobba på heltid med mitt intresse. Efter en stund så öppnar pappa munnen långsamt, samtidigt som han höjer ena handen och gnider tumme, pek- och långfinger mot varandra, och säger "Men pengar då. Hur ska du tjäna pengar om du inte jobbar?"

"Jag insåg att jag själv vet bäst vad jag kan och inte, och att trygghet för mig handlar om något helt annat än en fast arbetsplats."

Min far är en av de människor jag ser upp till absolut mest. Men att be honom att förstå hur jag skulle lämna ett fast och tryggt jobb för att jobba med något han ansåg vara en hobby, det var för mycket begärt. För honom och så många andra är bilden av vad ett jobb är ganska fyrkantig. Det innehåller ofta ett kontor, strikta arbetstider, ett visst antal veckors semester och en chef som sätter övriga regler. Jag bestämde mig där och då för att jag ville bli min egen chef och prova att jobba med det jag älskar. Jag insåg att jag själv vet bäst vad jag kan och inte, och att trygghet för mig handlar om något helt annat än en fast arbetsplats.

Sedan dess har det hänt en del. Jag har nu ett kontor där jag sitter tre dagar i veckan och jobbar med det jag älskar. Jag har gjort få inredningsjobb sedan dess, men mitt val att lämna min trygga arbetsplats har istället lett mig in på så mycket annat. Och det är ju ofta så det är. Jag har framförallt blivit väldigt engagerad i att få fler att våga rucka lite på bilden av vad ett jobb faktiskt är. Vad det egentligen handlar om är att kunna försörja sig så att man har råd att leva det liv man vill leva. 

Jag sitter just nu med ett projekt som jag hoppas ska nå en större massa med budskapet om att det går att leva annorlunda. Att det inte bara finns en enda existerande relation mellan arbetsliv och fritid, utan att det går att skapa sig ett jobb som passar det liv man själv vill leva. Det går att vara lycklig i båda, och jag vill visa att man inte måste välja mellan karriär eller ett rikt liv. Jag håller tummarna för att detta lilla-stora hemliga projekt går vägen så att jag snart får berätta mer! Jag har aldrig velat något mer i hela mitt liv. Inte när det gäller ett jobb i alla fall. Men det kanske är för att det just inte bara är ett jobb. Utan för att det faktiskt också handlar om mitt liv. Och andras. 

Mitt kontor som jag själv vill ha det. Öppen spis, trägolv och flexibla arbetstider!

Mitt kontor som jag själv vill ha det. Öppen spis, trägolv och flexibla arbetstider!