Så blev jag fri - och så kan du!

Igår blev jag uppringd av Kvällspassets redaktion i Radio P4. Kvällens tema för programmet var frihet och de ville gärna intervjua mig om resan jag gjort - där jag bytte liv från de högra krav jag upplevde att livet i Stockholm ställde på mig, till ett liv med större frihet på landet. Vi pratade en lång stund, men intervjun klipptes ner till ett par minuter så jag kände att jag ville utveckla framförallt slutklämmen, dvs vad mina tips är till andra som befinner sig i en situation där man vill förändra sin livssituation men inte vet hur. Klippet hittar du här (med intervjun med mig 11.35 min in i programmet). 

Så vad är mina tips till andra som längtar efter ett liv med större frihet?

 1. Våga drömma - hur vill du leva?
  Börja i rätt ände och fundera på hur du egentligen vill leva. Valerie Young på changingcourse.com kallar det för "Life first work second approach to career planning", vilket är den metod jag utbildats i och idag arbetar med som livsdesigner. Normen i samhället är så stark att det är svårt att ens tänka sig ett liv utan att arbeta 8-17, 40 timmar i veckan och med 5 veckors semester. Tänk bort allt du känner till sedan tidigare och tillåt dig drömma om hur du vill leva. Hur skulle det livet se ut?
   
 2. Fråga dig vad du har som andra behöver
  När du vet hur du vill att ditt liv ska se ut behöver du fråga dig vad du har för intressen, talanger, erfarenheter och kunskaper som alla kan bidra till att du får så mycket av det livet som möjligt. En av mina förebilder är Barbara Sher, som talar om människor med många olika intressen och förmågor som "scanners". De varken vill eller kan välja väg, utan behöver omväxlingen för att må bra. Våga vara det som är du och begränsa dig inte genom att tro att du måste vara riktigt bra på EN sak. Det är när du sätter ihop flera olika sidor av dig som du verkligen kan lyckas skapa något unikt. Därför att ingen har exakt samma erfarenheter och kunskaper som du. Och det är det du kan ta betalt för.
   
 3. Vad behöver du göra för att få mer av livet du drömmer om?
  Finns det något du skulle kunna förändra för att få mer av det du drömmer om? Fundera på vad du är villig att offra för att få livet du vill ha. Om du t ex inte kan lämna jobbet du har idag för att direkt starta din egen verksamhet kanske du behöver omprioritera din tid. Satsa t ex på att skippa Netflix och lägg en timme varje kväll på att planera för hur du ska gå från idé till verklighet - ett steg i taget! ( se nedan)
   
 4. Dela upp ditt mål i små genomförbara steg
  Om det du drömmer om känns för övermäktigt att genomföra, dela upp det i små genomförbara steg. Även om det finns 100 saker du måste göra för att nå ditt mål finns det alltid bara ett nästa steg. Fokusera på det, ett steg i taget. Detta är ett av de viktigaste praktiska tipsen i metoden Valerie Young tagit fram och som jag idag är ensam om i Sverige att arbeta med. Vad det handlar om är att du kanske behöver ringa ett telefonsamtal för att kolla upp något om tjänsten du funderar på att börja erbjuda? Eller googla något för att lära dig mer inom ett ämne? Stegen måste vara enkla att genomföra. Är de inte det behöver du bryta ner uppgiften ännu mer. 

Hoppas det blev lite tydligare! Att göra en stor förändring är inte lätt, men är fullt möjligt. Läs även gärna artikeln som SvD skrev om mig i sommar på temat "Byta liv". Länken fungerar endast för läsare med premium, men jag lägger upp ett urklipp här!

Foto: Magnus Neideman, Svenska Dagbladet

Foto: Magnus Neideman, Svenska Dagbladet

Ha en fortsatt härlig sommar!