En bok om att byta liv

Boken, med arbetsnamnet ”Livet på egna villkor”, är en utlämnande självbiografi om att byta liv - från ett liv där allt jag ägde till slut ägde mig, till ett liv med större frihet.

Boken tar sin början under en period då jag nått vägs ände. Jag har uppnått flera av mina karriärmässiga drömmar, med många eftertraktadea tjänster på mitt CV. Jag bor i en vacker sekelskifteslägenhet mitt i attraktivaste Vasastan i Stockholm, med både kakelugn, balkong och garage. Men trots framgångarna är jag inte nöjd.

Under 6 års tid har jag bytt jobb inte mindre än 7 gånger och flyttat 14 gånger mellan tre olika städer. Åren har genomsyrats av ett sökande efter något mer, utan att jag riktigt vetat vad. Mina drömmar är många, men jag har förstått att jag måste välja, att jag inte kan få allt. 

När jag i augusti 2013 blir sjukskriven för andra gången på kort tid för utmattningssymptom, inser jag att jag i själva verket behöver mindre. Mindre saker, mindre jobb, mindre krav. Jag förstår att det jag söker inte är ett nytt jobb, det är ett nytt liv.

I jakten på mer har jag glömt bort vems drömtillvaro det är jag strävar efter. För jag känner inte längre igen mig i de sammanhang jag befinner mig i – varken jobbmässigt eller socialt. Jag börjar ifrågasätta relationer till vänner, valet av prioriteringar och känner att allt omkring mig mest består av yta. Jag saknar djup och ett liv som överensstämmer bättre med mina egna värderingar.

Efter att i desperation hyrt ut lägenheten för att få in pengar att kunna klara mig några månader utan en plan, tar jag mig till min brors lägenhet, som står tom under tiden han är bortrest. Jag tar precis bara med mig det nödvändigaste och tänker att detta är min chans att börja om från noll. Jag spenderar dagarna framför datorn, sökandes efter något som kan ge mig den nystart jag behöver. Sökandet tar mig till New York, som blir utgångspunkten för en resa som kommer förändra mitt liv både fysiskt och psykiskt.

Mitt i allt kaos träffar jag deltidsbonden Oskar, som är allt jag inte är. Han lever ett liv i enkelhet och är nöjd och trygg. Han prenumererar på underkläder via postorder och möter mig vid bussen sena kvällar med pannlampa och reflexväst. En man som inte lever efter andras förväntningar utan istället skapat sina egna spelregler och prioriterar frihet och livskvalitet framför pengar.

Drygt 3 år senare bor jag i huset jag drömt om norr om Norrtälje, tillsammans med Oskar och våra döttrar Bonnie och Botilde. Istället för att jaga drömjobbet försöker jag idag forma drömlivet. Jag har lärt mig se hur jag kan kombinera mina talanger, kunskaper, tillgångar och erfarenheter för att skapa mig inkomstkällor, som alla bidrar till att jag får så mycket av livet jag drömmer om som möjligt. 

Boken skildrar vad som hände åren där emellan – från att ha lämnat ett tryggt, ekonomiskt bra liv men som fick mig att må dåligt, till att jag idag lever så som jag egentligen drömde om att leva. Jag skriver om vad som till slut fick mig att våga ta steget, hur jag gick tillväga och jag skriver också om den ständiga konflikten mellan att följa mitt eget hjärta och att lyssna på samhällets och andras förväntningar.

Boken är tänkt att, genom min egen historia, inspirera fler att våga lyssna till sina verkliga drömmar och ge konkreta verktyg för hur man kommer dit. 

 

Tidigare utskick

cover.jpg

Kapitel 1: Våga drömma

 
FullSizeRender.jpg

kapitel 2-3: Var det som är du

 
IMG_0483.jpg

Kapitel 4: i jakten på drömjobbet