Om Wandering Living.jpg

Vanliga jobb är för vanliga människor. Resten av oss får skapa oss ett eget!

Hur gör man när man har satt en boll i rullning och känner att den rullar fortare och fortare mot en avgrund och man inte vet hur man ska få den att stanna och vända åt ett annat håll? Man vet att bollen måste vända för att rulla i mål, men hur man än gör så går det inte att ändra riktning på den.

Det är nog så många av oss känner ibland när det gäller livet. Vi har egentligen en klar bild av vad vi drömmer om men av olika anledningar har livet tagit en annan väg och allt rullar på i en rasande fart. Vi sitter med en kostsam utbildning, ett välbetalt jobb och en dyr lägenhet som ska betalas varje månad. Kanske en familj att försörja eller andra saker som gör att vi känner att vi inte vågar vända om. Vi väljer tryggheten, för att det känns enklast. Även om vi är djupt olyckliga. Drömmarna förblir drömmar.

Jag startade Wandering Living efter det att jag själv efter många år kämpat med att passa in. Jag hade ett välbetalt jobb,  tre minuters promenadväg från min fina lägenhet med öppen planlösning, perfekt  för middagar, fest och söndagshäng framför en öppen brasa. Är det inte allt man önskar sig? Jag trodde det var det jag önskat mig i alla år, men när

jag väl var där insåg jag att det inte var mina egna drömmar, utan andras drömmar som jag själv försökt infria. Tack och lov gick det fort för mig att komma dit, så att jag lika fort kunde inse att det inte var det jag själv ville. Jag hade ju börjat drömma om helt andra saker. Lite i smyg. Som att bo på landet. Ha massa djur. Leva enklare och med mer tid för mig själv och saker jag älskade att göra.

Min högsta dröm var att ha ett hus med en liten trädgård där jag kunde stå i min snickarbod och måla gamla möbler som jag kunde sälja vidare. Jag drömde om att få skriva. Jag hade en bokidé som jag längtade efter att få tid till att genomföra. Och jag ville vara mer fri – ha möjligheten att resa mer .

Jag såg till och med framför mig hur jag skulle kunna tänka mig att leva i en hydda på stranden i Mexico, sälja smycken till turisterna för att försörja mig och bara precis ha några sköna ombyten. Duscha ute under bar himmel och ligga i en hängmatta om kvällarna och titta på den klara stjärnhimlen. Och det var ju inte bara idéer jag fått från ingenstans. Jag hade ju varit där, sett hur andra levde så och kände att varför skulle inte jag?

Många av oss ger upp för att vi ser ett för stort projekt och vi inser att det är alldeles för många steg för att vi ska orka. Men det finns alltid bara ETT nästa steg, och det är där man måste börja. Oavsett stor eller liten dröm.

Men när man kommer hem till Sverige och berättar om sina tankar så låter man som någon som fått ett nervöst sammanbrott och ingen lyssnar på riktigt. Så jag fortsatte på samma spår. För den där världen var ju inte på riktigt. Inte för mig. Den var för andra. Jag var tvungen att bli sjukskriven för att förstå att jag måste ändra på något. En klassiker verkar det som. Jag åkte på en kurs till USA där jag lärde mig hur man kan sätta livet före jobbet , och tjäna pengar på göra det man älskar - utan ett vanligt jobb. När jag kom hem bestämde jag mig för att inte gå tillbaka till jobbet, jag skulle hyra ut lägenheten, använda pengarna för att starta mitt eget, hyra ett ställe på landet och börja göra sådant jag längtade efter. Jag drog ner mina utgifter med 70% och behövde inte längre känna pressen att dra in så mycket. För på samma gång som man måste våga lyssna på sina drömmar, så krävs det ofta också att man måste offra något annat för att komma dit. Det är verkligheten. Jag började se hur jag kan använda mina talanger, mina kunskaper och erfarenheter för att försörja mig så att jag fick in tillräckligt med pengar för att kunna göra det jag älskar att göra.

Jag har på sex månader kastat om mitt liv helt. Alla har vi olika drömmar och olika förutsättningar att förändra saker, men alla kan. Vissa kanske bara måste ge det lite mer tid, ha en längre övergång . Allt handlar om att ha en klar bild över vad man vill, och att ta steg i den riktningen. Många av oss ger upp för att vi ser ett för stort projekt och vi inser att det är alldeles för många steg för att vi ska orka. Men det finns alltid bara ETT nästa steg, och det är där man måste börja. Oavsett stor eller liten dröm.

Wandering Living handlar inte om mig, utan om hur du kan använda min historia för att börja lyssna på dina drömmar och skapa din väg fram till en livsstil där du också sätter livet före jobbet. Jag är inte ovanlig på något sätt. Bara inte som alla andra. Och ingen av oss är den andra lik. Ändå förväntas vi från det att vi är barn kunna lära oss samma saker och vi jämför oss hela tiden med varandra.

Vissa människor trivs med ett 8-17 jobb, med rutinerna det innebär och tryggheten. Andra försöker trivas med det, för vi tror att det är enda alternativet. Vi får höra att ”det är så här livet fungerar”, ”alla måste jobba”. Ja, vi måste alla på något sätt försörja oss så att vi har råd med livet, men det finns flera sätt att göra det på.

Wandering Living är för och om människor som vill och vågat gå sin egen väg. Alla de som känt sig annorlunda, blivit ifrågasatta och på olika sätt haft svårt att passa in. Men som valt att börja lyssna på sig själva istället för alla andra. Som vågat välja livet, som gör det de älskar för att de tror och inser att det också är bästa chansen att även lyckas på ett professionellt plan.

Jag kommer att skriva för och om dem om sådant som på olika sätt kan påverka oss att fortsätta gå vår egen väg och våga sticka ut och vara annorlunda. Förutom att jag kommer att blogga här varje vecka och skriva om både mina och andras tips för att lyckas, så coachar jag också människor i hur man gör för att sätta livet före jobbet, och försörja sig på att göra sådant man älskar – utan ett vanligt jobb!