Efter tio år på egna ben vet jag att det går att sätta livet före jobbet

I år är det tio år sedan jag packade en väska och flyttade ut från lägenheten på Rörstrandsgatan i Stockholm för att komma underfund med vad jag egentligen ville med mitt liv. Stadslivet hade börjat stressa mig och jag kände att jag inte längre klarade av att leva på det sättet. Jag visste inte riktigt vilka alternativen var, men jag visste att det skulle behöva vara något annat än det jag hade. Jag njöt inte längre av det stadslivet kunde erbjuda och hade börjat drömma om ett liv på landet.

Mycket har hänt sedan dess och när jag började blogga här hade jag precis flyttat till en röd liten enkel stuga med vita knutar och naturlig ventilation i form av springor i golv och väggar. Jag sökte det enkla i tillvaron och var trött på all hets kring perfektion, som jag upplevde i Stockhom. Det var frigörande att ta ett steg in i farstun till den lilla stugan vid vägs ände. Jag kunde andas där och kände hur kraven bara rann av mig.

Jag tillät mig stanna upp och ifrågasätta
sådant jag inte ifrågasatt tidigare.

I enkelheten hittade jag lugnet och jag tillät mig stanna upp och ifrågasätta sådant jag inte ifrågasatt tidigare. Jag insåg att jag hade börjat värdesätta helt andra saker än det jag trodde var meningen med livet. Och jag började skapa mig en egen bild av hur jag ville att mitt liv skulle se ut. Det klarnade stegvis, men krävde att jag gjorde tvärtemot det de flesta rådde mig till och att jag vågade lita på min egen magkänsla. Jag kände det så oerhört starkt – att det måste finnas ett annat sätt att leva sitt liv än att sitta på ett kontor 8-17. Jag sökte alla svar jag kunde och hittade till Dr. Valerie Young, som övertygade mig om att det faktiskt går att sätta livet före jobbet. Hon menade att det faktiskt gick att skapa sig ett jobb, utifrån livet man ville leva. Att livet faktisk kunde få styra istället för jobbet - och hon vägledde mig i hur.

Det är svårt att förstå att det i år är tio år sedan jag tog flyget till New York för att träffa henne. Det var då allt började och jag har inte ångrat det en endaste sekund. Magkänslan är ganska fantastisk, för jag kände i hela kroppen hur rätt det var när jag hittade hennes kurs. Hon hade gjort något som jag själv bara drömde om att göra. Hon hade lämnat företagsvärlden och långa dagar med flera timmars pendlande. Istället jobbade hon hemifrån och njöt av lugna fikastunder på sin amerikanska veranda med utsikt över fria vidder. Framförallt styrde hon själv sina egna dagar. Inte trodde jag att jag själv skulle sitta i ett liknande hus, med en liknande utsikt och ett liknande arbetsliv tio år senare. Men tänk att jag gör det. Och jag har till slut insett att det faktiskt bara är jag själv som jobbat för att det ska bli så.

Mina erfarenheter är värdefulla nog att
dela med mig av till andra.

För någon månad sedan tackade jag därför ja till en klient som behövde coachning. Faktum är att jag inte tackat jag till en sådan förfrågan på länge för att jag inte känt mig säker på vad jag har att komma med. Men ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att jag vetat precis vad jag gjort, ända sedan den dagen jag satte mig på planet hem från New York. Och att mina erfarenheter är värdefulla nog att dela med mig av till andra.

Jag har, med hjälp av Valerie Youngs metoder och en nyfunnen tro på mig själv, under tio års tid klarat av att försörja mig och en familj - utan ett vanligt jobb. Framförallt har jag bevisat, inte minst för mig själv, att det faktiskt går att kombinera intressen, kunskaper, talanger och erfarenheter, för att skapa sig ett liv på egna villkor. Det må inte vara fett i plånboken, men jag lever det liv jag vill leva. Och jag vet att fler skulle kunna göra samma sak.

Efter ett års kämpande med en hjärnskada, som jag ådrog mig efter ett fall från en häst, är jag därför extra glad att säga att jag är tillbaka och jag ser fram emot att ta upp tråden där jag tappade den. Tack till dig som tålmodigt finns där på andra sidan och fortfarande läser! Hör av dig om du vill ha hjälp med hur du skulle kunna skapa dig ett liv på dina villkor, utifrån dina förutsättningar och dina drömmar. Jag är gärna med dig på din resa!

Kramar från Johanna

Postar några bilder från min resa till New York, vidare till Valerie Youngs hemstad i Massachusetts.